Νεα της αγορας

Digea στον Eurobird 3

Χρησιμοποιώντας τον αναμεταδότη DR του Eurobird 3 (33E) με δέσμη Spot D, τα δύο multiplexes της Digea είναι πλέον δορυφορικά διαθέσιμα για την τροφοδοσία των επίγειων ψηφιακών αναμεταδοτών της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η εκπομπή τους γίνεται μέσα από τις συχνότητες 11162 H και 11181 Η, με προδιαγραφές DVB-S2/QPSK, SR 14096, FEC 3/5 και σύστημα κρυπτογράφησης BISS.

Σxόλια:
α) Η ΕΡΤ είχε χρησιμοποιήσει τον ίδιο δορυφόρο και το ίδιο σύστημα κρυπτογράφησης για τη διανομή του πρώτου ψηφιακού της multiplex. Να αναμένουμε, λοιπόν, επάνοδο της ΕΡΤ στον Eurobird 3, για κοινή δορυφορική εκπομπή με την Digea;
β) Μέσω των δορυφόρων Hispasat (30W), η εταιρεία Abertis Telecom διανέμει τα multiplexes της TDT στους επίγειους αναμεταδότες της Ισπανίας, χρησιμοποιώντας επίσης το σύστημα κρυπτογράφησης BISS. Παράλληλα, διατίθενται αποκωδικοποιητές για δωρεάν απευθείας λήψη (TDT Sat)  στα νοικοκυριά που δεν καλύπτονται από την επίγεια TDT.
Είτε, λοιπόν, με κλειδιά BISS είτε με ειδικούς αποκωδικοποιητές BISS είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσει και η Ελλάδα το δικό της σύστημα "freesat" που θα φέρει μια ώρα γρηγορότερα το πλήρες αναλογικό switch off... (Κώστας Πρέντας)