Ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών Τηλεπικοινωνιών

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Στοιχεία της ομιλίας του Γεν. Γραμματέα Επικοινωνιών κ Γ. Αναστασόπουλου στην Ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών Τηλεπικοινωνιών στην ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο».
Διεθνώς: Η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας ώστε να καταστεί διεθνής επικοινωνιακός κόμβος.
Στην Ελλάδα: Η δημιουργία υποδομών που θα κάνουν προσιτή και διαθέσιμη την ευρυζωνική σύνδεση σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Διεθνώς:  Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον κύριο κόμβο μεταφοράς δεδομένων από την Άπω και την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα: Ο δεύτερος πολύ μεγάλος στόχος, είναι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων της χώρας, με τη χρήση των κατάλληλων τεχνολογιών, ώστε να εξασφαλίζεται πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες, χρησιμοποιώντας δίκτυα οπτικών ινών και, όπου η διασύνδεση με δίκτυα οπτικών ινών είναι ουσιαστικά ανέφικτη λόγω του υψηλού κόστους και των γεωγραφικών συνθηκών, να εξετάσουμε εναλλακτικές τεχνολογίες. όπως το WiMax και το δορυφορικό internet σε συνδυασμό με την τεχνολογία WiFi.
* Oι σταθμοί για την έρευνα του διαστήματος, τα δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας και οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές συνεχίζουν να λειτουργούν ομαλά και να παρέχουν αξιόπιστες ασύρματες υπηρεσίες στους κατοίκους όλου του κόσμου


Στοιχεία της ομιλίας του Γεν. Γραμματέα Επικοινωνιών κ Γ. Αναστασόπουλου

Στοιχεία της ομιλίας του Γεν. Γραμματέα Επικοινωνιών κ Γ. Αναστασόπουλου στην Ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών Τηλεπικοινωνιών στην ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο».

«Ευχαριστώ εκ μέρους του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών τον Γενικό Γραμματέα της ITU δόκτωρα ΗΑΜΑDOUN TOURE και τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ETSI κ. FRIIS για την αμεσότητα με την οποία έκαναν αποδεκτή την πρότασή μας να συμμετάσχουν στη σημερινή Ημερίδα όπως και όλους τους ομιλητές και όσους μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους.


Στο κατώφλι του 21ου αιώνα, παρατηρούμε μία μετάβαση χωρίς προηγούμενο, από τη βιομηχανική κοινωνία στη κοινωνία της πληροφορίας. Στη κοινωνία αυτή η πληροφορία θα είναι το πολυτιμότερο αγαθό και τα μέσα και εργαλεία μεταφοράς της θα βρίσκονται σε συνεχή ζήτηση. Κάθε μέρα που περνά, οι τρείς τομείς: τηλεπικοινωνίες, τεχνολογίες πληροφορίας και μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, καταρρίπτουν όλο και περισσότερο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους και διεισδύουν ο ένας στις περιοχές του άλλου, καθιστώντας τις μέχρι πρότινος διαφορές τους δισδιάκριτες έως ανύπαρκτες. Καθημερινά νέες τεχνολογίες δημιουργούνται, αυτές που υπάρχουν εξελίσσονται χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το που θα φθάσουν, με μία ατελείωτη αλληλουχία δυνατοτήτων. Ποιος από την προηγούμενη γενεά θα μπορούσε να προβλέψει ότι μία συσκευή που θα είχε μέγεθος όσο ένα πακέτο τσιγάρα θα είχε μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από ένα διαστημόπλοιο της δεκαετίας του 1970 και ότι η συσκευή αυτή θα μπορούσε να παρέχει τηλεφωνία και τηλεόραση;


Η μετάβαση προς την κοινωνία της πληροφορίας ήδη κυριαρχεί στη ζωή του κόσμου σε πολλές χώρες και αναμφίβολα θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την εξέλιξη της κοινωνίας τα επόμενα χρόνια. Το Διαδίκτυο και οι υπηρεσίες του επηρεάζουν την επαγγελματική και ιδιωτική μας ζωή. Ταυτόχρονα παρατηρούμε εδώ και αρκετό καιρό, τη σύγκλιση των παραδοσιακών τεχνολογιών. Η ίδια συσκευή μπορεί να παρέχει τηλεφωνικές υπηρεσίες, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τηλεόραση και τραπεζικές υπηρεσίες. Η ραγδαία εξέλιξη των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών προκαλεί τον παραδοσιακό τομέα των τηλεπικοινωνιών να προσφέρει νέες οπτικοακουστικές υπηρεσίες.


Η υποδομή που θα στηρίζει λοιπόν την κοινωνία της πληροφορίας με ταχύτητες που μία δεκαετία πριν φαινόντουσαν εξωπραγματικές, ώστε με ένα κλίκ του ποντικιού να μπορεί να μας μεταφέρει από την Ακρόπολη στο Μουσείο του Λούβρου και από την Αλάσκα στη Κίνα, να μεταφέρει στιγμιαία ιατρικές πληροφορίες από το απομακρυσμένο χωριό στο εξελιγμένο νοσοκομείο, είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της παραγωγικότητας της χώρας σε κάθε τομέα της οικονομίας, τη σύνδεσή της με την παγκόσμια οικονομία, τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς της. Παράλληλα, αποτελεί βάση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ευκαιριών. Επιπλέον, αποτελεί το όχημα για την αποτελεσματική βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών και άλλων κρατικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, ουσιαστικό εργαλείο για την ανοιχτή και αποτελεσµατική διακυβέρνηση και για την παροχή βελτιωµένων υπηρεσιών στον πολίτη.


Λόγω της φύσης των τηλεπικοινωνιών, που έχουν ως στόχο τη διασύνδεση όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, η ανάπτυξη αυτή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με βάσει τις συμφωνίες που συνάπτονται στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών και τις αντίστοιχες προδιαγραφές.
Είτε πρόκειται για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, είτε για τη δημιουργία προτύπων είτε ακόμη για τη κατανομή του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, η συναινετική προσέγγιση των διεθνών οργανισμών όπως της ITU και του ETSI, βοηθά τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών να αντιμετωπίσoυν και να εξετάσουν μια ευρεία σειρά ζητημάτων που θα ήταν δύσκολο να επιλυθούν διμερώς. Επιπλέον, στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών είναι δυνατόν να αποκτηθεί σημαντική εμπειρία, διότι οι δυσκολίες που εμφανίζονται κατά τη δημιουργία των νέων υποδομών και την παροχή υπηρεσιών, είναι ίδιες σε πολλές χώρες του κόσμου. Μοιράζεται λοιπόν κανείς τις εμπειρίες ανάπτυξης και εφαρμογής με τις ελάχιστες επιπτώσεις.
Πρόσφατα ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών που σήμερα δυστυχώς απουσιάζει λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης, εξήγγειλε τους άξονες της στρατηγικής του ΥΜΕ που είναι:

 

  • Η ανάπτυξη υποδομών με τη δημιουργία δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς,
     
  • η εισαγωγή και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών
     
  • οι πιλοτικές εφαρμογές των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής.

Ο πρώτος άξονας αφορά την ανάπτυξη νέων υποδομών και συγκεκριμένα την δημιουργία δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς, με δύο κατευθύνσεις:


Διεθνώς: Η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας ώστε να καταστεί διεθνής επικοινωνιακός κόμβος.
Στην Ελλάδα: Η δημιουργία υποδομών που θα κάνουν προσιτή και διαθέσιμη την ευρυζωνική σύνδεση σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Διεθνώς: Ως προς το κομμάτι της διεθνούς διασύνδεσης, στόχος μας είναι να αποκτήσει η Ελλάδα τέτοια διεθνή δικτυακή υποδομή, ώστε να μπορεί να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μεταφοράς δεδομένων από και προς όλες τις χώρες της Ν.Α. Μεσογείου. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον κύριο κόμβο μεταφοράς δεδομένων από την Άπω και την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα: Ο δεύτερος πολύ μεγάλος στόχος, είναι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων της χώρας, με τη χρήση των κατάλληλων τεχνολογιών, ώστε να εξασφαλίζεται πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες, χρησιμοποιώντας δίκτυα οπτικών ινών και, όπου η διασύνδεση με δίκτυα οπτικών ινών είναι ουσιαστικά ανέφικτη λόγω του υψηλού κόστους και των γεωγραφικών συνθηκών, να εξετάσουμε εναλλακτικές τεχνολογίες. όπως το WiMax και το δορυφορικό internet σε συνδυασμό με την τεχνολογία WiFi.
Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια φιλοδοξούμε να φτάσουμε τις οπτικές ίνες σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια σπίτια και την Ευρυζωνικότητα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου είναι απαραίτητη η εισαγωγή και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, όπου επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα μπορεί να συμβαδίζει με τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Αυτό αποτελεί το δεύτερο στρατηγικό άξονα.


Ο τρίτος κατά σειρά στρατηγικός άξονας, είναι να δώσουμε την ευκαιρία στον πολίτη, με πιλοτικές δράσεις, να γνωρίσει τις νέες τεχνολογίες, να εξοικειωθεί με αυτές και να τις ενσωματώσει στην καθημερινότητά του. Οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με ελάχιστο κόστος για το κράτος, και φυσικά δεν θα έχουν εμπορικό σκοπό. Ελπίζουμε ότι κάποιες από αυτές θα αποτελέσουν το έναυσμα για την δημιουργία νέων αγορών και νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.


Στο πρόγραμμά μας αυτό ξεχωριστή θέση έχουν τα άτομα με αναπηρία. Ενισχύουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επιδοτώντας τερματικό εξοπλισμό και λογισμικό. Στόχος μας είναι η δημιουργία ισότητας ευκαιριών με τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορίας στη κοινότητα των ΑμεΑ, με δράσεις για την αύξηση της χρήσης Η/Υ από ΑμεΑ, τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε νέες τεχνολογίες, τη συμβολή μας στην αυτόνομη μετακίνηση ατόμων με προβλήματα όρασης, τη παροχή ενός πλήρως αυτοματοποιημένου περιβάλλοντος εκπαίδευσης στον Η/Υ για παιδιά με αυτισμό, τη προσαρμογή δημόσιων και ιδιωτικών ιστοτόπων με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για την Προσβασιμότητα στο περιεχόμενο του Παγκόσμιου Ιστού (W3C), προσβλέποντας στην ευκολότερη πρόσβαση ηλικιωμένων και ΑμεΑ στη κοινωνία της πληροφορίας.


Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, θεωρούμε ότι μπορούμε να επωφεληθούμε τα μέγιστα από τις δράσεις των διεθνών Οργανισμών όπως η ITU και το ETSI σχετικά με τα θέματα επίκαιρου ενδιαφέροντος για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως η προσβασιμότητα για όλους, η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, η χρήση καλύτερων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, η διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η τυποποίηση των δικτύων επόμενης γενεάς.


Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η λειτουργία των διεθνών οργανισμών όπως η ITU και το ETSI βοηθά στη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου επικοινωνιών που ενσωματώνει μια τεράστια ποικιλία τεχνολογιών, παραμένοντας, ωστόσο, ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα υποδομών που δημιούργησε ποτέ ο άνθρωπος χάρις στις δραστηριότητες τυποποίησης στις οποίες βασίζεται η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.
Εν τω μεταξύ, ο συνεχής ρόλος της ITU στη διαχείριση του φάσματος ραδιο-συχνοτήτων εξασφαλίζει ότι τα ασύρματα συστήματα, όπως η κινητή τηλεφωνία, τα συστήματα πλοήγησης αεροσκαφών και πλοίων, οι σταθμοί για την έρευνα του διαστήματος, τα δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας και οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές συνεχίζουν να λειτουργούν ομαλά και να παρέχουν αξιόπιστες ασύρματες υπηρεσίες στους κατοίκους όλου του κόσμου.


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αποτελεί την Αρχή Τηλεπικοινωνιών (Αdministration), όπως ο όρος αυτός καθορίζεται στον Καταστατικό Χάρτη της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών δηλαδή ως η Αρχή η οποία είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, τη Σύμβαση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών και τους Κανονισμούς που δεσμεύουν όλα τα Κράτη Μέλη της Ένωσης. Παράλληλα, αποτελεί πλήρες μέλος του ETSI και ενεργεί ως αρχηγός των Ελληνικών μελών του ETSI.
Στα πλαίσια των υποχρεώσεων αυτών, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών που ασκεί τις διεθνείς σχέσεις της χώρας στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μεριμνά για την εκπροσώπησή της σε διεθνείς Ενώσεις, διεθνείς Οργανισμούς, στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες διεθνείς συναντήσεις, οργανώνει την εθνική συμμετοχή στις Συνελεύσεις και Διασκέψεις των οργάνων της ITU και του ETSI σε συνεργασία με άλλες Εθνικές Αρχές ή συναρμόδια Υπουργεία, όπου απαιτείται.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την όσο καλύτερη εκπροσώπηση της χώρας στους δύο Διεθνείς Οργανισμούς και προσβλέπουμε σε ακόμη καλύτερη συνεργασία με αυτούς, με τη συνδιοργάνωση στην Ελλάδα ενημερωτικών εκδηλώσεων για την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και των ειδικών μας στα φλέγοντα θέματα της τεχνολογικής έκρηξης στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών».


Από το Γραφείο Τύπου