Κυβερνητική γενναιοδωρία απέναντι στους καναλάρχες

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ψηφίζεται εντος των ημερών η τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή και υπέγραφαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Σύμφωνα με αυτήν, μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης (ΕΦΤ) από το 20% στο 5%. Δεν θυμόμαστε να είχαμε άλλη...

μείωση φόρου το τελευταίο διάστημα και μάλιστα τόσο μεγάλη, στο 75%! Προφανώς: (1) Οι καναλάρχες περνούν δύσκολα και η κυβέρνησή μας τους νοιάστηκε. (2) Δεν υπάρχουν άλλες κοινωνικές ομάδες να περνούν δύσκολα ώστε να απολαύσουν και αυτοί μια γενναία μείωση στη φορολογία τους.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης έχουν να κάνουν βασικά με την επικείμενη αδειοδότηση των καναλιών. Από την κυβέρνηση θεωρούν πως θα τους τα... πάρουν με άλλο τρόπο, οπότε δεν πρέπει να τους στριμώξουν περισσότερο (τους καναλάρχες). Θα πληρώσουν για τις τηλεοπτικές άδειες, θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν 400 άτομα προσωπικό οπότε θα καταβάλουν περισσότερες εισφορές, θα δίνουν 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ κ.ο.κ. Αλλωστε είναι ένας φόρος επιπλέον των... κανονικών, λένε.

Ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης νομοθετήθηκε στις 6 Μαΐου του 2010 αλλά δεν εισπράχθηκε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στις 31/12 κάθε έτους (την τελευταία μέρα του χρόνου!) η Βουλή ψήφιζε αναστολή της είσπραξής του για ένα χρόνο. Πρέπει να είναι ο μοναδικός φόρος στα μνημονιακά χρονικά που έπαιρνε αναστολή (στους περισσότερους, αντιθέτως, είχαμε αναδρομική ισχύ) και ο μοναδικός στον οποίο συμφωνούσε η τρόικα. Οπως θα συμφωνεί και τώρα στη μείωσή του, να υποθέσουμε.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τη συγκεκριμένη τροπολογία «επέρχεται μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού η οποία εκτιμάται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ περίπου». Επομένως το Δημόσιο παίρνει από τους καναλάρχες 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά τους γυρίζει πίσω τα 20 από αυτά. Δεν λες πως τσακίζει τη διαπλοκή με κάτι τέτοιες κινήσεις.

Χώρια το γεγονός πως δεν είδαμε ανάλογες κινήσεις από την κυβέρνηση και για τον υπόλοιπο Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό. Ούτε και για τα ραδιόφωνα φυσικά. Θα το κάνουν στο μέλλον, υπόσχονται.

Σε τελική ανάλυση θα μπορούσε αυτή η μείωση φόρου να ήταν πιο μετρημένη και όχι τόσο προκλητική. Θα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να υποθέσουμε οι ιδιοκτήτες καναλιών, στα φτωχά τμήματα της κοινωνίας, εξ ου και η κυβερνητική γενναιοδωρία.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Κώστας Παπαζαχαρίου (14/11/2017)