Αγώνας δρόμου των Μέσων για το αθλητικό περιεχόμενο

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Σπορ+
Ο πρόεδρος
της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος επεσήμανε ότι η ΕΡΤ, μέσα από το ψηφιακό της κανάλι, το «Σπορ+», δίνει τηλεοπτικό χρόνο και σε αθλήματα που δεν θεωρούνται ελκυστικό τηλεοπτικό προϊόν.
Τη ραγδαία αλλαγή, μέσα στην επόμενη πενταετία, του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου και την ένταση του ανταγωνισμού, όχι μόνο μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών Ομίλων, αλλά και μεταξύ των κλασικών και των νέων Μέσων, για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αθλητικών διοργανώσεων, προέβλεψαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα του ΙΟΜ που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα «Μέσα Επικοινωνίας και Αθλητισμός: Οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού». Παράλληλα δεν επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ισότιμης πρόσβασης όλων των ειδών ΜΜΕ στο αθλητικό περιεχόμενο.
* Οι αθλητικές μεταδόσεις θα συνεχίσουν να είναι τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα...
* Τα τελευταία 15 χρόνια έχει υπερδεκαπλασιαστεί η αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αθλητικών διοργανώσεων...
* Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα συνεχίσει να διεκδικεί την ανάληψη των δικαιωμάτων μεταδόσεων των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων...

 


ΤΗ ΡΑΓΔΑΙΑ αλλαγή, μέσα στην επόμενη πενταετία, του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου και την ένταση του ανταγωνισμού, όχι μόνο μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών Ομίλων, αλλά και μεταξύ των κλασικών και των νέων Μέσων, για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αθλητικών διοργανώσεων, προέβλεψαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα του ΙΟΜ που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα «Μέσα Επικοινωνίας και Αθλητισμός: Οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού». Παράλληλα δεν επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ισότιμης πρόσβασης όλων των ειδών ΜΜΕ στο αθλητικό περιεχόμενο.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ Κώστας Κιμπουρόπουλος, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί κ.α.

Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος του ΙΟΜ Ροδόλφος Μορώνης, ο οποίος στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι ένα χρόνο μετά την αναθεώρηση της Οδηγίας Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα, ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία τα προβλεπόμενα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αθλητικών διοργανώσεων.

Το δημοφιλέστερο ρ/τ προϊόν

Όπως αναφέρθηκε, από το σύνολο των ομιλητών, οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούν σήμερα το δημοφιλέστερο και αποδοτικότερο -εμπορικά- ραδιοτηλεοπτικό προϊόν και για το λόγο αυτό, το ενδιαφέρον των ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών ανά τον κόσμο είναι και θα παραμείνει εντονότατο.

Παράλληλα τα δικαιώματα αυτά, τα οποία αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική πηγή εσόδων για τους αθλητικούς Ομίλους, τους παρέχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν οικονομικά, σε ένα εξίσου έντονα ανταγωνιστικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Το γεγονός αυτό σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόσο ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ Κώστας Κιμπουρόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος.

«Αμοιβαία στήριξη»

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι αφενός μεν «οι αθλητικές μεταδόσεις θα συνεχίσουν να είναι τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα», ενώ από την άλλη «τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη μετάδοση των διοργανώσεων του επαγγελματικού αθλητισμού αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν βασική πηγή εσόδων και - πλέον - όρο της βιωσιμότητας για πολλές από αυτές τις διοργανώσεις».

«Ο αθλητισμός και τα Μέσα συνδέονται σε πολλά επίπεδα και με πολλούς τρόπους, κυρίως όμως είναι θεσμοί που υπηρετούν ένα κοινωνικό αγαθό, ενταγμένοι, από ένα επίπεδο και πέρα, στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Ανταγωνισμός για δικαιώματα

Ο κ. Κιμπουρόπουλος από τη δική του πλευρά, επισήμανε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχει υπερδεκαπλασιαστεί η αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αθλητικών διοργανώσεων και παρομοίασε την τρέχουσα κατάσταση και το πεδίο του ανταγωνισμού με «ανθρωποφάγο αρένα».

Ο κ. Κιμπουρόπουλος είπε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 60% των εσόδων των αθλητικών Ομίλων προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στη χώρα μας, επισήμανε ότι υπάρχουν ομάδες που η εξάρτησή τους αυτή φτάνει στο 95%.

Ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ, τόνισε ότι η αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Οδηγία Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα και το πλαίσιο που αυτή βάζει για τις εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις, αποτελούν μια καλή βάση για διάλογο, ενώ προέβλεψε ότι στα επόμενα χρόνια ο ανταγωνισμός μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών Μέσων για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των αθλητικών διοργανώσεων, θα ενταθεί περαιτέρω.

Παράλληλα και δεδομένων και των τεχνολογικών εξελίξεων ο κ. Κιμπουρόπουλος έθεσε και το σημαντικότατο θέμα της πειρατείας του ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου από μέσα του Διαδικτύου.

Μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Ιδιαίτερη αναφορά, από το σύνολο των ομιλητών, έγινε στο ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ειδικότερα ότι μια σημαντική μεταβλητή που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας είναι οι νέες δυνατότητες που παρέχουν οι εξελίξεις στην τεχνολογία των Μέσων.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας, προέβλεψε ότι στα προσεχή πέντε χρόνια θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εκπροσώπων των κλασικών μέσων και των νέων μέσων, αφού και αυτά πλέον έρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα τα κανάλια της ΕΡΤ στο χώρο των αθλητικών μεταδόσεων, τονίζοντας ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα συνεχίσει να διεκδικεί την ανάληψη των δικαιωμάτων μεταδόσεων των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η ΕΡΤ, μέσα από το ψηφιακό της κανάλι, το «Σπορ+», δίνει τηλεοπτικό χρόνο και σε αθλήματα που δεν θεωρούνται ελκυστικό τηλεοπτικό προϊόν.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ