Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν για εκτόξευση τους πρώτους δορυφόρους του συστήματος GPS τρίτης γενεάς

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προετοιμάζεται να προχωρήσει στην εκτόξευση των αναβαθμισμένων δορυφόρων τρίτης γενεάς του συστήματος πλοήγησης GPS στο διάστημα, με σκοπό τη σταδιακή αντικατάσταση των δορυφόρων δεύτερης γενεάς. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προετοιμάζει την πρώτη εκτόξευση...

μιας νέας γενιάς δορυφόρων του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GPS. Ωστόσο, το πρόγραμμα είναι πίσω από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, εκτός προϋπολογισμού, και αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ο πρώτος από τους 32 προγραμματισμένους δορυφόρους GPS τρίτης γενεάς προγραμματίζεται να εκτοξευθεί την Τρίτη από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριδα, ήδη δυόμισι χρόνια μετά το προβλεπτό από το χρονοδιάγραμμα. Το έργο έχει υπερβεί επίσης τον προϋπολογισμό κατά 6%. Αν και η Πολεμική Αεροπορία υπερηφανεύεται ότι η τιμή θα μειωθεί τελικά σε σημαντικό βαθμό ανά μονάδα, το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης (GAO) δεν είναι τόσο αισιόδοξο.

Η Χριστίνα Τσάπλιν, η οποία παρακολουθεί GPS και άλλα προγράμματα για το GAO, δήλωσε στο AP ότι οι δέκα πρώτοι δορυφόροι GPS τρίτης γενεάς εκτιμάται ότι θα κοστίζουν 577 εκατ. δολάρια ο καθένας. Ωστόσο, ενώ η Πολεμική Αεροπορία είπε το Σεπτέμβριο ότι οι υπόλοιποι 22 δορυφόροι αναμένεται να κοστίζουν συνολικά 7,2 δισ. δολάρια — που θα ήταν 327 εκατ. δολάρια για το καθένα — το GAO πιστεύει ότι το κόστος θα μειωθεί μόνο κατά 32 εκατ. δολάρια ανά μονάδα, με το συνολικό κόστος να κυμαίνεται στο ύψος των 12 δισ. δολαρίων.

Το σύστημα ελέγχου εδάφους OCX της Raytheon είναι τέσσερα χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα και προβλέπεται να κοστίσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από τον προϋπολογισμό των 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το GAO. Το σύστημα δεν είναι επίσης πολύ ασφαλές, με το Breaking Defense να σημειώνει τον Φεβρουάριο του 2016 ότι δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα ασφάλειας στον τομέα της άμυνας και ότι η Lockheed Martin, η οποία είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα, κλήθηκε να διορθώσει το ζήτημα. Μόνο τον περασμένο μήνα η OCX πέρασε τελικά τις δοκιμές ευπάθειας στον κυβερνοχώρο.

Μόλις εγκατασταθούν, ωστόσο, οι δορυφόροι θα αποτελούν μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τη δεύτερη γενεά δορυφόρων που τοποθετήθηκαν σε τροχιά εκκινώντας από το 1989 έως το 2016. Το AP σημειώνει ότι πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το GPS παγκοσμίως.

Εκτός από την διπλασιασμένη διάρκεια ζωής, οι δορυφόροι τρίτης γενεάς θα είναι τρεις φορές πιο ακριβείς από τους σημερινούς δορυφόρους GPS, σύμφωνα με τον Γκλεν Γκίμπονς, ιδρυτή και πρώην συντάκτη του Inside GNSS, ιστοσελίδας και περιοδικού που παρακολουθεί τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης.

Τα σήματα των νέων δορυφόρων θα είναι επίσης ισχυρότερα και λιγότερο ευάλωτα σε παρεμβολές. Ακόμη, θα είναι συμβατά με τα δορυφορικά συστήματα άλλων χωρών, όπως το σύστημα Galileo της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, λόγω καθυστερήσεων στο OCX, πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν θα είναι διαθέσιμα τουλάχιστον μέχρι το 2022, σημείωσε ο Γκίμπονς.

«Περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια στρατιωτικοί, εμπορικοί και πολιτικοί χρήστες συνδέονται καθημερινά με σήματα που παράγονται από δορυφόρους GPS», δήλωσε ο Τζόναθαν Καλντγουέλ, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin για συστήματα πλοήγησης, σε δήλωση της 11ης Δεκεμβρίου. «Η εκτόξευση του GPS III SV01 θα είναι το πρώτο βήμα στον εκσυγχρονισμό του αστερισμού GPS με τους πιο ισχυρούς και ανθεκτικούς δορυφόρους GPS που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ποτέ».

Η εκτόξευση της Τρίτης είναι κάπως ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία έχει συμβληθεί με τη SpaceX για την εκτόξευση ενός δορυφόρου GPS στον πύραυλο Falcon 9. Ο δορυφόρος αποκαλείται «Amerigo Vespucci», από τον Ιταλό εξερευνητή που ανακάλυψε πως η Αμερική συνιστά ξεχωριστή ήπειρο από την Ασία και της έδωσε το όνομα της.

Ωστόσο, ακόμη και αν η Πολεμική Αεροπορία κινείται για να αντικαταστήσει τον γερασμένο δορυφόρο του συστήματος GPS με νέες παρόμοιες σχεδιάσεις, ο Οργανισμός Άμυνας των Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πεντάγωνου, συνεχίζει την προσπάθεια προσαρμογής της πολιτικής τεχνολογίας για να δημιουργήσει μια νέα γενιά μικρών, φθηνών και διαθέσιμων δορυφόρων GPS.

Το Νοέμβριο, η SpaceX έλαβε έγκριση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) για να εκτοξεύσει 11.943 δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO) για το ευρυζωνικό δίκτυο Starlink. Οι δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά μόνο δυο εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, σε σύγκριση με τα απομεμακρυσμένα 10-22,500 μίλια στα οποία βρίσκονται οι σημερινοί δορυφόροι GPS.

Η DARPA έχει διαθέσει 117,5 εκατ. δολάρια για το πρόγραμμα Blackjack, με στόχο την προσαρμογή της τεχνολογίας του SpaceX, ώστε να αντικαταστήσει τους δορυφόρους του συστήματος πλοήγησης GPS, οι οποίοι είναι ακριβοί για να σχεδιαστούν και να τοποθετηθούν σε τροχιά, με έναν αστερισμό παρόμοιο με του συστήματος Starlink.

Ειδικότερα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θεωρεί ότι μόνο 32 από τους δορυφόρους του συστήματος GPS της είναι ευάλωτοι σε επίθεση ή παρεμβολές σε περίπτωση σύγκρουσης — μια ικανότητα που απέδειξαν πως κατέχουν τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα.

Η DARPA ελπίζει να έχει 20 πρωτότυπους δορυφόρους Blackjack στο LEO μέχρι το 2021, οι οποίοι θα ζυγίζουν από 220 έως 880 λίβρες κοστίζοντας περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάπτυξης του έργου, Πολ Τόμας.

 

Πηγή: sputnik news

Κώστας Παπαζαχαρίου (19/12/2018)