«Καταιγιστικές αλλαγές στο τηλεοπτικό πεδίο»

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Ο κ. Β. Ζαχαρόπουλος, προϊστάμενος του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων του Κέντρου Τεχνολογικής Ερευνας Κρήτης, εξηγεί τη διαφορά ανάμεσα στην αναλογική και την ψηφιακή τηλεόραση καθώς και τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εποχής. Ο κ. Ζαχαρόπουλος ήταν επιστημονικός υπεύθυνος της πρώτης μετάδοσης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στη χώρα μας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

- Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην αναλογική και την ψηφιακή επίγεια τηλεόραση;

«Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση αποτελεί μια τεχνολογία η οποία θα επιφέρει καταιγιστικές αλλαγές στο τηλεοπτικό πεδίο και οι υπηρεσίες της θα αλλάξουν το παρόν σκηνικό στον τηλεοπτικό χώρο. Βασικό πλεονέκτημα της νέας επίγειας τηλεόρασης αποτελεί η αξιοποίηση μιας συχνότητας των UHF για τη μετάδοση πολλαπλών ψηφιακών τηλεοπτικών προγραμμάτων, διαδικτυακών υπηρεσιών και υπηρεσιών κατά απαίτηση (on demand), σε αντίθεση με την αναλογική τηλεόραση όπου χρησιμοποιείται ο ίδιος δίαυλος για την εκπομπή ενός τηλεοπτικού προγράμματος μόνο».

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης τόσο για τους παρόχους όσο και για τους θεατές;

«Μερικά από τα πλεονεκτήματα της νέας τηλεόρασης είναι: καλύτερη εκμετάλλευση του φάσματος επιτρέποντας τη μετάδοση πολλαπλών ψηφιακών τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας μέσα από ένα επίγειο κανάλι UHF. Επίσης σταθερή ποιότητα εικόνας και εξάλειψη φαινομένων όπως αυτά της θόλωσης, των πολλαπλών ειδώλων και του θορύβου ("χιονιού")».

- Πόσο εύκολο θα είναι για τους τηλεθεατές να περάσουν στην ψηφιακή λήψη και τι εξοπλισμός απαιτείται;

«Η μετάβαση από την αναλογική στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση για τους τηλεθεατές μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα με την προμήθεια του κατάλληλου δέκτη/αποκωδικοποιητή αξιοποιώντας την ίδια κεραία λήψης και την τηλεοπτική συσκευή που χρησιμοποιούσαν στην αναλογική μετάδοση. Το κόστος του αποκωδικοποιητή είναι λιγότερο από 50 ευρώ και υπάρχουν διαθέσιμοι για τη χρήση τους σε τηλεοπτική συσκευή και Η/Υ».

- Τα πιθανά οφέλη για τους τηλεθεατές δικαιολογούν τα έξτρα έξοδα που πιθανόν να υποχρεωθούν να κάνουν;

«Τα οφέλη της νέας τηλεόρασης δικαιολογούν το κόστος για την προμήθεια του κατάλληλου αποκωδικοποιητή επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, το οποίο δεν είναι απαγορευτικό για τον τηλεθεατή. Σε πολλές χώρες ήδη διατίθεται δωρεάν σε διαφορές ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ μέσω των ασφαλιστικών ταμείων». (Βήμα)