Η Θ. Αλεξούδη, Δρ. Πληροφορικής του ΑΠΘ, εξηγεί πώς εφηύραν την ταχύτερη RAM στον κόσμο

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Για τον τρόπο λειτουργίας της γρηγορότερης μνήμης RAM στον κόσμο την οποία εμπνεύστηκαν και κατασκεύασαν μέλη της Ερευνητικής Ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων (σ.σ. ΕΡΑΦΩΣ) του ΑΠΘ μίλησε στον Alpha 96,5 η Θεόνη Αλεξούδη, διδάκτωρ και...

μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ. Η εν λόγω μνήμη RAM αποθηκεύει φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα, με τους ερευνητές να έχουν πετύχει την αντικατάσταση της ηλεκτρονικής μνήμης με ένα αντίστοιχο κύκλωμα οπτικής μνήμης RAM τυχαίας προσπέλασης, η οποία υποστηρίζει ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων της τάξης των 10Gb/s, επιτυγχάνοντας διπλάσια ταχύτητα από τις ταχύτερες ηλεκτρονικές μνήμες RAM που κατασκευάζονται σήμερα από παγκοσμίου φήμης εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Intel και η IBM, τόνισε η κα. Αλεξούδη.

Η μνήμη RAM την οποία κατασκεύασε η ομάδα του ΑΠΘ, “Αποτελείται καθαρά από οπτικά στοιχεία και έχουμε τη δυνατότητα να επωφεληθούμε από όλα τα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν το φως. Είναι μια πολύ μικροσκοπική μνήμη, που αποτελείται από οπτικούς διακόπτες (…) και αυτό είναι που την κάνει πιο σημαντική για μελλοντική επεξεργασία δεδομένων ακόμη και στους υπολογιστές”, ανέφερε η διδάκτωρ και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ.

Ερωτηθείσα πώς το φως αποθηκεύεται, η κα Αλεξούδη εξήγησε ότι “μια μικρή τεχνητή κοιλότητα στην οποία εγκλωβίζουμε το φως και εκεί μπορούμε με δύο διαφορετικά μήκη κύματος να αντιπροσωπεύουμε τις δύο λογικές καταστάσεις μιας μνήμης: τον λογικό άσο και το λογικό μηδέν. Άρα εγκλωβίζουμε κατά κάποιον τρόπο το φως και μπορούμε να ελέγχουμε τα δυφία, τα bit δεδομένων τα οποία εισάγονται και ανακτώνται από αυτή τη μικροσκοπική κοιλότητα”.

Επιπροσθέτως, η κα. Αλεξούδη δήλωσε ότι η εν λόγω εφεύρεση δεν πραγματοποιήθηκε στις ερευνητικές εγκαταστάσεις κάποιας μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας, διότι εκεί “αξιοποιούνε το ρεύμα, την τάση και την ηλεκτρονική τεχνολογία γιατί αποτελεί μια ώριμη τεχνολογία. Οπότε ακολουθούν την πεπατημένη. Εμείς διαλέξαμε έναν εναλλακτικό δρόμο και θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ μεγαλύτερα οφέλη από την ηλεκτρονική τεχνολογία”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ εργάζεται στο συγκεκριμένο σχέδιο από το 2009 και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας έχουν ήδη ξεκινήσει διαλέξεις και παρουσιάσεις της έρευνάς τους σε χώρες του εξωτερικού και ειδικά στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, στο μέλλον προβλέπονται ακόμα καλύτερες επιδόσεις, καθώς η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να μελετήσει οπτικές μνήμες υψηλότερης χωρητικότητας, με πολλαπλά κύτταρα μνήμης, που εκμεταλλεύονται τα διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον Δρ. Χρήστο Βαγιωνά, τη Δρ. Θεόνη Αλεξούδη, τον υποψήφιο διδάκτορα Αποστόλη Τσακυρίδη, τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νίκο Πλέρο και την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Αμαλία Μήλιου.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό «Optics Letters» (DOI 10.1364/OL.44.001821), ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά στις οπτικές τεχνολογίες, το οποίο εκδίδει η Optical Society of America. Επιπρόσθετα, το διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Optics and Photonics News magazine» δημοσίευσε εκτενές σχετικό άρθρο και φιλοξένησε συνέντευξη του Δρ. Χ. Βαγιωνά (https://www.osa-opn.org/home/newsroom/2019/may/climbing_the_memory_wall%E2%80%9D/).

Να σημειωθεί ότι οι καινοτόμες ερευνητικές ιδέες της ομάδας του ΑΠΘ χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέσα από τα ερευνητικά έργα CAM-UP (σ.σ. «Οπτικές Μνήμες Προσπέλασης Περιεχομένου για γρήγορη αναζήτηση διεύθυνσης», με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Δρ. Χρήστο Βαγιωνά) και ORION (σ.σ. «Οπτικές Μνήμες Τυχαίας Προσπέλασης με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για γρήγορη απόκριση και υψηλή ρυθμοαπόδοση σε υπολογιστικά περιβάλλοντα», με επιστημονικά υπεύθυνη τη Δρ. Θεόνη Αλεξούδη).

Πηγή: alpha965

Κώστας Παπαζαχαρίου (12/6/2019)