Οι οπικές ίνες και το νέο Ιντερνετ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Με δεδομένο ότι οι Έλληνες έχουν ήδη αγκαλιάσει το γρήγορο Ίντερνετ, είναι πολύ πιθανό μέσα στην επόμενη 5ετία να δούμε τη σταδιακή κατάργηση των εξωτερικών κεραιών!
Η τεχνολογία των οπτικών ινών δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς εκτεταμένα δίκτυα υπάρχουν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, τα δίκτυα οπτικών ινών φτάνουν σε κάθε σπίτι, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε τηλεόραση, τηλεφωνία και Ιnternet. Με βάση τη νέα εθνική στρατηγική του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, ελπίζουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να δούμε και στη χώρα μας τα οφέλη από τις οπτικές ίνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών που απολαμβάνει ο Έλληνας καταναλωτής είναι η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών (κυρίως μέσω των οπτικών ινών), ώστε να έχει πρόσβαση σε πραγματικά γρήγορο Ίντερνετ, σε ταινίες και τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και σε εξελιγμένες υπηρεσίες τηλεφωνίας. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το μεγάλο πλεονέκτημα που θα φέρει η εγκατάσταση οπτικών ινών απευθείας στα νοικοκυριά, καθώς τα χάλκινα καλώδια και οι γραμμές ΑDSL δεν μπορούν να καλύψουν τέτοιες χρήσεις.

Με δεδομένο ότι οι Έλληνες έχουν ήδη αγκαλιάσει το γρήγορο Ίντερνετ, είναι πολύ πιθανό μέσα στην επόμενη 5ετία να δούμε τη σταδιακή κατάργηση των εξωτερικών κεραιών, την ανάπτυξη των υπηρεσιών Video on Demand και την προβολή ταινιών και εκπομπών πρώτης προβολής σε υψηλή ευκρίνεια, αλλά και την παροχή εξελιγμένων υπηρεσιών τηλεφωνίας, όπως λ.χ. βιντεοκλήσεις σε κάθε νοικοκυριό. Οι περισσότεροι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών περιορίζονται σε υπηρεσίες double play (τηλεφωνία και Ίντερνετ), αλλά είναι βέβαιο ότι σύντομα θα επεκταθούν και στο κομμάτι του οπτικοακουστικού περιεχομένου. Για την ώρα όμως, όλες αυτές οι υπηρεσίες αφορούν κυρίως τους κατοίκους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων, όχι όμως το σύνολο της επικράτειας. Εν αναμονή των οπτικών ινών, ελπίζουμε ότι σύντομα θα απολαμβάνουμε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε όλη τη χώρα.

Στη Δανία οι σχετικές γραμμές φτάνουν σε περίπου 1 εκατομμύρια νοικοκυριά και στη Γαλλία τα «τυχερά» θα ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια μέχρι το 2012. Στην ίδια λογική, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι οι οπτικές ίνες θα φτάνουν σε2 εκατομμύρια σπίτια μέσα στην επόμενη πενταετία και ότι θα δαπανήσει για τον σκοπό αυτό τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ. Για την ώρα πάντως αρκούμαστε στις γραμμές ΑDSL, οι οποίες τουλάχιστον έχουν γίνει πιο γρήγορες και σταθερές. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι σήμερα υπάρχουν 1,3- 1,5 εκατομμύρια συνδέσεις ΑDSL, πράγμα που σημαίνει ότι και στη χώρα μας αρχίζουμε να μπαίνουμε δυναμικά στον χορό των διαδικτυακών εφαρμογών. Στη Γερμανία πάρα πολλά νοικοκυριά απολαμβάνουν ήδη περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας μέσω οπτικών ινών, κυρίως αθλητικά γεγονότα και ταινίες. Στις ΗΠΑ ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια τα περισσότερα νοικοκυριά διαθέτουν καλωδιακή τηλεόραση, αλλά και πολύ υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Ίντερνετ. (NEA)