Συνέντευξη Χ.Πρωτοπαπά στο «Satellite News» για την Hellas Sat HD

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Σχόλιο:  Ευχόμαστε καλορίζικη την άδεια συνδρομητικών υπηρεσιών που έλαβε η Hellas Sat από το ΕΣΡ και ελπίζουμε να υπογραφεί σύντομα και η σύμβαση παραχώρησης. Με την ευκαιρία αυτή, το Satleo παρουσιάζει μεταφρασμένη ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς στο «Satellite News» για την Hellas Sat HD και την Hellas Sat Net. H συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2008.
Κώστας Πρέντας

• Η Hellas Sat σχεδιάζει επέκταση σε DTH, οικιακές ευρυζωνικές αγορές
H Hellas Sat
έχει φιλόδοξα σχέδια «επίθεσης» στις αγορές απευθείας δορυφορικής λήψης (DTH) και οικιακών ευρυζωνικών υπηρεσιών, καθώς ο ελληνικός πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών προσπαθεί να μετατρέψει τις επιχειρήσεις του και να παίξει σημαντικό ρόλο στην παροχή οικιακών τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Hellas Sat, η οποία διαχειρίζεται τον πενταετή δορυφόρο Hellas Sat 2, μπορεί να ξεκινήσει DTH (συνδρομητικές) υπηρεσίες ως το τέλος του 2008, εφόσον λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές. «Η Hellas Sat είναι ο ελληνικός εθνικός δορυφορικός πάροχος, επομένως πρέπει να έχουμε στο δορυφόρο μας ελληνικό περιεχόμενο και ελληνικά προγράμματα», δήλωσε ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat. «Μέχρι τώρα, το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν επέτρεπε την ύπαρξη συνδρομητικών υπηρεσιών από την Hellas Sat, επειδή σημαντικότερος μέτοχός μας είναι ο ΟΤΕ, ο οποίος είναι πάροχος υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με το νόμο εδώ, αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσαμε να προσφέρουμε (συνδρομητικές) υπηρεσίες. Όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχει τεθεί σε ισχύ ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο. Η Hellas Sat υπέβαλε αίτηση στις εθνικές αρχές σε Ελλάδα και Κύπρο για την παροχή DTH (συνδρομητικών) υπηρεσιών. Είμαστε σε επαφή με πολλούς παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου και εταιρείες για την απόκτηση προγραμμάτων, καθώς και για το στήσιμο της τεχνικής υποδομής μέσω της οποίας θα παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες"

Satellite News: Πόσο μεγάλη είναι η ενδεχόμενη αγορά DTH υπηρεσιών;

Πρωτοπαπάς: Οι ευκαιρίες της αγοράς για μας εδώ είναι ενδεχόμενα πολύ μεγάλες. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο ένα πάροχο DTH υπηρεσιών στην Ελλάδα, τη Nova. Η Ελλάδα έχει ποσοστό διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης μόνο 10% - 12%. Το μέσο ποσοστό διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερο από 25% - 30%. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος για επέκταση σε αυτή την αγορά. Στην Ελλάδα, έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Θα κοιτάξουμε να συνεργαστούμε με πλατφόρμες που βρίσκονται ήδη στο δορυφόρο μας, όπως η Dolce (Ρουμανία) και η Bulsatcom (Βουλγαρία).

Satellite News: Πόσο καλά περιμένετε ότι θα ανταγωνιστείτε τον καθιερωμένο DTH πάροχο;

Πρωτοπαπάς: Διαθέτουμε εμπειρία διαχείρισης τηλεοπτικών υπηρεσιών. Ήμουν γενικός διευθυντής ενός τηλεοπτικού σταθμού στην δεκαετία του 90. Πολλά από τα ανώτερα στελέχη της Hellas Sat έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν μια DTH πλατφόρμα. Τα πράγματα τώρα είναι πολύ καλύτερα από πλευράς περιεχομένου. Υπάρχουν πολλά θεματικά κανάλια στον κόσμο, περισσότερο δομημένο περιεχόμενο για να προσφερθεί στους συνδρομητές, καθώς και περισσότερα κανάλια υψηλής ευκρίνειας, διαθέσιμα για την ελληνική αγορά.

Satellite News: Ποια είναι τα σχέδιά σας για υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας (HD);

Πρωτοπαπάς: Θα παρέχουμε αμέσως υπηρεσίες HD. Το όνομα της πλατφόρμας είναι Hellas Sat HD. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να παράγουμε HDTV στην Ελλάδα. Η τοπική παραγωγή των προγραμμάτων θα είναι σε HD. Δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε άλλες λεπτομέρειες για την πλατφόρμα. Δεν έχουμε ολοκληρώσει τα συμβόλαια με τους παρόχους περιεχομένου. Βρισκόμαστε, επίσης, σε διαπραγματεύσεις με ένα αριθμό εταιρειών κατασκευής αποκωδικοποιητών, καθώς και παρόχων συστημάτων κρυπτογράφησης. Δεν έχουμε ακόμα κλείσει συμφωνία σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε σε στάδιο διαπραγματεύσεων.

Satellite News: Θα στοχεύσετε premium συνδρομητές ή θα παρέχετε περισσότερο υπηρεσίες χαμηλού κόστους;

Πρωτοπαπάς: Αρχικά θα παρέχουμε ένα βασικό πακέτο με μια μέση τιμή, και αργότερα θα παρέχουμε premium περιεχόμενο.

Satellite News: Η παροχή DTH υπηρεσιών θα δημιουργήσει πρόβλημα χωρητικότητας στο δορυφόρο σας;

Πρωτοπαπάς: Έχουμε τη χωρητικότητα που χρειαζόμαστε για να παρέχουμε DTH υπηρεσίες. Υπάρχει μια έλλειψη χωρητικότητας στον Hellas Sat 2, καθώς έχουμε μεγάλη εμπορική επιτυχία, αλλά υπάρχουν σχέδια για επέκταση σε επίπεδο νέου δορυφόρου. Έχουμε νέους μετόχους στον ΟΤΕ, επομένως δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε οτιδήποτε μέχρι να έχουμε επαφή με αυτούς.

Satellite News: Βλέπετε ευκαιρίες δορυφορικής ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα;

Πρωτοπαπάς: Έχουμε ανακοινώσει μια συνεργασία με τη Newtec, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται και στην υπηρεσία Astra2Connect. Θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια τεχνολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του Hellas Sat. Έχουμε εγκαταστήσει την υποδομή και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε την υπηρεσία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Θα ξεκινήσουμε την παροχή της υπηρεσίας μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή θα είναι οικιακή υπηρεσία. Από τον Ιανουάριο του 2006 διαθέτουμε εμπορικά ευρυζωνική υπηρεσία για επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βασισμένη στο πρότυπο DVB-RCS (DVB – κανάλι επιστροφής μέσω δορυφόρου). Εδώ έχουμε εμπορική επιτυχία και διαθέτουμε πολλές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες DVB-RCS εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. Οι γεωγραφικές συνθήκες στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν πολλά νησιά, μικρές κοινότητες και αγροτικές περιοχές, ευνοούν τη μεγάλη ζήτηση για δορυφορικές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για επέκταση σε αυτόν τον τομέα.

Satellite News: Η HellasSat θα παίξει ρόλο στην αγορά επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (DTT);

Πρωτοπαπάς: Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να παρέχουμε διανομή των προγραμμάτων τους στα DTT headends.

Satellite News: Με βάση αυτά τα σχέδια, ποιες είναι οι προβλέψεις εσόδων;

Πρωτοπαπάς: Το 2008 θα έχουμε μικρή αύξηση εσόδων. Ο δορυφόρος είναι κατά 80% γεμάτος, επομένως δεν έχουμε μεγάλη δυνατότητα να πουλήσουμε χωρητικότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες αύξησης των εσόδων μόνο από τη χωρητικότητα, αλλά ο συνδυασμός ευρυζωνικών και τηλεοπτικών αγορών μας προσφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης. (Satellite News)