Άγνωστη η επόμενη μέρα της τηλεόρασης

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Γράφει ο/η: Κώστας Παπαζαχαρίου

Στο τηλεοπτικό πεδίο δεν φαίνεται να προχωρεί η νέα κατάσταση μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η...

νέα διαδικασία βάσει της οποίας θα γίνει η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες δεν έχει προχωρήσει επειδή το ΕΣΡ, που τα δύο τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε, δεν έχει την υποδομή και τη στελέχωση για να κάνει τον διαγωνισμό και είναι αδύνατον να έχει γίνει μέχρι το Πάσχα.

ΣΚΑΪΤούτων δοθέντων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, όπως είχαν αποκαλύψει οι «Τυπολογίες» στα φύλλα της 30ής Οκτωβρίου και της 20ής Νοεμβρίου, στη χορήγηση μέχρι και 16 προσωρινών τηλεοπτικών αδειών στους τέσσερις υπερθεματιστές που προέκυψαν από τον διαγωνισμό και στα κανάλια που εκπέμπουν, με την καταβολή 5.000.000 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα, την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Αίθουσα Σύνταξης».

 Τι θα κάνει ο Μαρινάκης

Όλη αυτή η καθυστέρηση στη νομιμοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου φρενάρει τους σχεδιασμούς του Βαγγέλη Μαρινάκη να βγάλει στον αέρα το δικό του κανάλι, το One Channel, όπως θα λέγεται, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Ήδη έχει ετοιμάσει στούντιο (νοίκιασε τα στούντιο του Mega στα Σπάτα) και έχει προσλάβει από καιρό πρώτα ονόματα της τηλεόρασης. Μάλιστα, σε επιστολή που έστειλε η διευθύνουσα σύμβουλος της Άλτερ Έγκο στο ΕΣΡ διαμαρτύρεται γιατί δεν κίνησε τη διαδικασία διακοπής της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών Mega, ANT1, Star, Alpha και ΣΚΑΪ, που εκπέμπουν παράνομα από τη στιγμή που δεν υπήρξε ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους.

 Ελεύθεροι από Μαρινάκη όσοι πήγαν στο One

Ελεύθεροι να αναζητήσουν αλλού εργασία θα είναι από τις αρχές του νέου έτους οι περισσότεροι εκ των συνεργατών του One Channel του Βαγγέλη Μαρινάκη. Το γεγονός πως ο σταθμός σε αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να εκπέμψει ελεύθερα, όπως προέκυψε κι από την επιστολή-απάντηση του ΕΣΡ, οδήγησε τη διοίκηση στην αποδέσμευση των περισσότερων εργαζόμενων. Η εκπομπή αυτή θα έχει συνέχεια στα ελληνικά δικαστήρια και στην Ευρώπη. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως ακόμη και αν οι άδειες χορηγηθούν από το ΕΣΡ μέχρι το καλοκαίρι, δύσκολα ο σταθμός θα μπορέσει να διεκδικήσει μερίδιο από τη διαφήμιση για τη νέα σεζόν 2017-2018. Επιπλέον, διαφαίνεται πως η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα έχει χαθεί και έχει ανοίξει εκ νέου ο παραδοσιακός δίαυλος με την οικογένεια Μητσοτάκη, η οποία διακηρύσσει πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα χορηγήσει τις άδειες με όρους που θα ικανοποιούν την ΕΙΤΗΣΕΕ. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοικτή γραμμή με την οικογένεια Αλαφούζου, που δεν επιθυμεί την είσοδο του Β. Μαρινάκη στην τηλεόραση, οπότε αν ο εφοπλιστής εξακολουθεί να θέλει να μπει στην αγορά της ελεύθερης τηλεόρασης, ο μόνος δρόμος είναι η απόκτηση μεριδίου σε σταθμό που ήδη εκπέμπει…

Υπάρχει πάντως η κορυφαία αντίφαση, με τον επιχειρηματία να έχει πληρώσει για την είσοδό του στην τηλεόραση και να μη μπορεί να υλοποιηθεί με το μπλόκο από την ΕΙΤΗΣΕΕ. Το μετοχικό κεφάλαιο της Άλτερ Έγκο, που ελέγχει το One Channel, αυξήθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ, έπειτα από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 20ής Σεπτεμβρίου 2016. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 8 εκατ. ευρώ και με την αύξηση ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως η πρώτη δόση που κατέβαλε ο επιχειρηματίας για την άδεια ήταν 26,3 εκατ. ευρώ.

 © Κώστας Παπαζαχαρίου (5/1/2017)

Πηγή: Τυπολογίες