«Προφάσεις εν αμαρτίαις» καναλαρχών απαντούν από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Γράφει ο/η: Κώστας Παπαζαχαρίου

Για «θράσος καναλαρχών» που θέλουν να αδειοδοτούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί με απλή αίτηση και ελάχιστο τίμημα κάνουν λόγο στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Έπειτα και από τα τελευταία απανωτά… χτυπήματα ΕΙΤΗΣΕΕ και Digea, από το υπουργείο...

Ψηφιακής Πολιτικής τονίζεται  ότι επί τρεις δεκαετίες η αδειοδότηση των καναλιών είναι από τα πλέον σημαντικά ζητήματα το οποίο όμως συνδέεται άμεσα και με την καταβολή «εύλογου τιμήματος για την εκχώρηση άδειας λειτουργίας και εκπομπής, αλλά και τη χρήση του σπάνιου δημόσιου πόρου του φάσματος». Ξεκαθαρίζουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού των παραπάνω υποκρύπτει προσπάθεια «των μεγαλοκαναλαρχών να εκπέμπουν είτε εντελώς δωρεάν ή έναντι εξευτελιστικού για το δημόσιο συμφέρον τιμήματος». 

Αλλά και για τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία (DVB-T2) η οποία θεωρείται μονόδρομος επιμένουν ότι η πολιτεία πρέπει να συνεκτιμά το σύνολο των επιπτώσεων μιας τέτοιας μετάβασης στους καταναλωτές «και να διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθούν τηλεθεατές α’ και β΄ κατηγορίας, ανάλογα με την οικονομική τους ευχέρεια». Σπεύδουν μάλιστα να επισημάνουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας Digea, σε ενδεχόμενη υιοθέτηση του DVB-T2 θα «απαιτηθεί εκατομμύρια συμπολίτες μας να πετάξουν τον αποκωδικοποιητή που μόλις προ διετίας προμηθεύτηκαν, και να αγοράσουν καινούριο».  Η αλλαγή τεχνολογίας πάντως όπως και να το κάνουμε είναι προ των πυλών και όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι.

Η πρόταση των καναλαρχών στο ΕΣΡ η αδειοδότηση να γίνεται με «απλή αίτηση και εγγραφή», χαρακτηρίζεται ενδεικτική του «θράσους ορισμένων, οι οποίοι, αφού επί τριακονταετία συμπεριφέρονταν ως κοινοί “αεροπειρατές” του φάσματος, σήμερα ζητούν να μοιραστούν άδειες ως “τραπουλόχαρτα”, προκειμένου να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων η “αεροπειρατεία” τους». Σημειώνουν μάλιστα ότι όποιον δεν ενδιαφέρει αυτό το σύστημα υπάρχουν και άλλοι «τρόποι μετάδοσης του περιεχομένου τους – τους οποίους, άλλωστε, και οι ίδιοι επικαλούνται».

Κάνουν επίσης λόγο για «όψιμο αντικαπιταλισμό» καναλαρχών που καταγγέλλουν «παραβίαση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων» λόγω της διενέργειας δημοπρασίας για την αδειοδότηση, καθώς «όπως σημειώνουν, άδεια θα πάρει έτσι “όποιος τυγχάνει σε μια δεδομένη περίοδο να «έχει» περισσότερα από κάποιον άλλο”. Διαγωνισμό και αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών προέβλεπαν και οι νόμου του κ. Βενιζέλου και κ. Ρουσόπουλου. Υπενθυμίζουμε σχετική δήλωση εκλιπόντος επιχειρηματία (που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ), αναφορικά με τους “γιαλαντζί καπιταλιστές”, που τα κέρδη τα κρατούν για τον εαυτό τους, αλλά όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουν ξεχνούν την ελεύθερη αγορά και τη φιλελεύθερη ιδεολογία!»
 
Τα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τη γνωστή μέθοδο της ανεπίσημης ενημέρωσης τονίζουν ότι οι αναφορές στη μελέτη της Φλωρεντίας και της Deloitte, περί των 12 εκατ. ευρώ για δεκαετή άδεια δεν αφορούν το συνολικό τίμημα αλλά την  τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Και προσθέτουν ότι οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, «καθώς η ίδια η αγορά αποτίμησε τη συνολική αξία των αδειών στα 250.000.000 ευρώ». Κάνουν λόγο για «προφάσεις εν αμαρτίαις» καθώς το προηγούμενο διάστημα οι καναλάρχες θορυβούσαν για το θέμα της αρμοδιότητας διεξαγωγής του διαγωνισμού και του αριθμού των αδειών. Τώρα και τα δύο θέματα έχουν επιλυθεί. «Το ΕΣΡ έχει συγκροτηθεί, αυτό θα κάνει το διαγωνισμό και έχει προτείνει συγκεκριμένο αριθμό αδειών γενικού περιεχομένου. Συνεπώς, είναι προφάσεις εν αμαρτίες όσα επικαλούνται οι καναλάρχες, όπως και αν υπογράφουν (ΕΙΤΗΣΕΕ, Digea) για να καθυστερήσουν το διαγωνισμό».

Χαρακτηρίζουν σωστές τις αναφορές των εκπροσώπων των καναλαρχών ότι η ανάπτυξη υβριδικών τρόπων μετάδοσης οπτικοακουστικού περιεχομένου διευρύνει τις πιθανές πηγές διαφημιστικών τους εσόδων. «Αυτό συνιστά ευθεία παραδοχή από μέρους τους ότι το τίμημα των αδειών θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερο ακόμη και από τα 250 εκατομμύρια που δόθηκαν πέρσι για 4 τηλεοπτικές άδειες.

Τονίζουν ότι συμφωνούν με τις επισημάνσεις ΕΙΤΗΣΕΕ και Digea ότι το ΕΣΡ πρέπει να έχει επαρκή χρηματοδότηση για να εκπληρώνει στο ακέραιο τις οριζόμενες από το Σύνταγμα υποχρεώσεις του. «Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε πως είναι εύλογο ένα μέρος του τιμήματος που θα εισπραχθεί από τους διαγωνισμούς που θα διενεργήσει να διατεθεί για την ενίσχυση του προϋπολογισμού του. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Αρχής, εκτιμούμε πως θα πρέπει να μην είναι οι διαγωνιστικές διαδικασίες η μοναδική πηγή εσόδων της». 

Και καταλήγουν επισημαίνοντας ότι προκαλεί «αλγεινή εντύπωση» η αναφορά της ΕΙΤΗΣΕΕ στους πολυπλέκτες της ΕΡΤ. Λίγες μόνο μέρες μετά τις δηλώσεις στελεχών της Digea περί μη ανανέωσης της σύμβασής της με την ΕΡΤ, αφήνονται εκ νέου υπονοούμενα για έμμεσο “μαύρο” στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Προειδοποιούμε τους “θιασώτες του μαύρου” πως η Πολιτεία δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια και οι πολυπλέκτες της ΕΡΤ θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο».

© Κώστας Παπαζαχαρίου (17/7/2017)

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών